A cikk a rendeletalkotás 2023 májusi állapototát írja le. Fejelményekkel kapcsolatban olvassa le a hatályos jogszabályokra vonatkozó cikkünket.
2023. december 8-án hatályba lép az EU új jelölési rendelete, amit kötelező érvénnyel minden forgalomba hozott borospalack esetén alkalmazni kell. Jelen állás szerint a még nem hatályos jogszabály-tervezeteket is számításba vesszük, aminknek tartalma értelemszerűen még változhat.
Eddig egy látómezőben kötelezően jelölni kellett a címkén:
• a szőlőből készült termék termékkategóriáját, VAGY földrajzi árujelzőjét + erre utaló kifejezést
• tároló edény nettó űrtartalmát
• tényleges alkohol tartalmat térfogatszázalékban (V/V %)
• a származási országot
• palackozót, termelőt vagy forgalmazót
• édességi kategóriát pezsgők, és habzóborok esetén
• allergéneket
Nem minden esetben, de ha szükséges, egy látómezőben kell feltűntetni:
• tételszámot
• az importőrt
Jelen állás szerint a címke kötelező tartalmi elemei között szerepeltetni kell majd:
• az összes, eddig nem jelölt összetevőt, allergént
• a bor 100 ml-re vonatkoztatott tápértékeit
• alkoholmentesített és részben alkoholmentesített borok esetén a minőségmegőrzési időt.
Ezeknek egy részét lehetséges részben elektronikusan jelölni. A formai követelményeknek az eddigiekhez hasonlóan meg kell felelni.
Egyes allergének jelölése eddig is kötelező volt, az új szabályozás alapján az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban rögzített, valamennyi allergén jelölése kötelező, amennyiben azok a borkészítés során felhasználásra kerültek. Az allergének felhasználása esetén azok jelölése még abban az esetben is kötelező, ha az a késztermékben csak nyomokban, vagy nem kimutatható módon vannak csak jelen. A jelölési kötelezettséget felhasználásuk ténye teremti meg, mivel kimutathatósági határuk adott esetben magasabb lehet az allergiás reakció kiváltásához elégséges koncentrációnál.
Összetevő tekintetében jelölni kell minden olyan anyagot, amely a késztermékben a forgalomba hozatalt követően, akár átalakult formában is még jelen van. Meg kell adni az összes összetevőt az előállításkor való felhasználásuk időpontjában mért tömegük szerinti csökkenő sorrendben.
A tápérték jelölése borászatok esetén egy teljesen új elem. Ami most biztosra vehető, hogy a tápértéket 100 ml termékre vonatkoztatva kell jelölni a címkén, nem a megszokott g/l, ml/l módon.
Egyes kötelező tartalmakat lehetőség lesz egyedi QR-kód formájában elhelyezni a címkén, ami a megfelelő oldalra mutató címen megtekinthető. Fontos, hogy az erre a célra létrehozott oldalon csak a tételhez tartozó információkat szabad jelölni, semmilyen marketing tevékenység nem végezhető, a látogatóról semmily információ nem gyűjthető.
A winebase.hu ezen információk alapján fogja a borászatok számára megalkotni a megfelelő tájékoztatási rendszert. A rendelet változásiról a későbbiekben beszámolunk!
Több csomagajánlatunk áll rendelkezésre a különböző igényekre.
- Ha ön csak néhány termékkel rendelkezik, az Alap csomag a megfelelő választás.
- Ha több termék van a kínáltukban, nagyobb odafigyelésre, szorosabb ügyfélkapcsolatra vágyik, a Pro csomag kell Önnek.
- Ki is próbálhatja szolgáltatásaunkat! Ez esetben tegyen egy ingyenes Próbát!
Kapcsolódó anyagok:
1308/2013/EU rendelet (EU) 2021/2117 rendelet által módosított változata
2019/33/EU rendelet módosítása – Társadalmi vitára bocsátva